Mehedinți. PS Nicodim a slujit la Hramul Mânăstirii Topolnița

****Mehedinți.  PS Nicodim a slujit la Hramul Mânăstirii Topolnița ****

Sâmbătă 29 august, Preasfițitul Nicodim, episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de pomenire cu prilejul  praznicului ,,Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”  la  Mănăstirea Topolniţa, din localitatea Izvoru Bârzii.

 Fiind o sărbătoare mare, la acest eveniment  au participat este 500 de pelerini veniți din toată țara, desigur, păstrând distanțarea socială și purtând măști de protecție.  De remarcat a fost faptul că  unul dintre preoții prezenți, ieșea din când î când și împărțea măști de protecție participanților

Mănăstirea Topolniţa este o veche mănăstire ortodoxă din Episcopia Severinului şi Strehaiei, fiind aşezată pe valea râului Topolniţa, între satele Schitul de Jos şi Schitul de Sus, la aproximativ 20 de kilometri Nord de municipiul Drobeta Turnu-Severin.

Biserica veche a mănăstirii este închinată Sfântului Ioan Botezătorul, hram prăznuit în ziua de 29 august, când se pomenește ,,Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”.

 Se spune că Sfântul Nicodim de la Tismana, plecând de la Mănăstirea Vodiţa, spre a căuta un loc pentru ridicarea unei mănăstiri închinate Maicii Domnului, s-a oprit pe valea râului Topolniţa, unde s-a apucat de lucru. Biserica veche a Mănăstirii Topolniţa a fost ctitorită de boierii Craioveşti în secolul al XVI-lea, pe vatra unei biserici mai vechi, zidită de Sfântul Nicodim, ctitorul mănăstirilor Tismana şi Vodiţa. Se crede că Mănăstirea Topolniţa a fost ctitorită imediat după Mănăstirea Vodiţa, înaintea Mănăstirii Tismana. Aceasta va fi terminată în anul 1378. Construcţia actualei biserici datează din anul 1646. Atunci, voievodul Matei Basarab, descendent al Craioveştilor, a donat ctitoria, aflată într-o stare precară, căpitanului de dorobanţi Lupu Buliga, pentru merite deosebite, în data de 12 februarie 1646. Ansamblul monahal de la Topolniţa cuprinde biserica veche, închinată ,,Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul”,  turnul clopotniţă, stăreţia, chiliile şi biserica din lemn, sunt închinate ,,Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”. În exteriorul bisericii vechi, în curte, se află un grup de clădiri ce aparţin vechiului schit. Ele reprezintă câteva chilii, o bucătărie şi stăreţia, tot ansamblul fiind înconjurat cu ziduri groase, din piatră.

Biserica din lemn, aflată în curtea complexului monahal,  a fost construită iniţial în satul Spineni, comuna Băleşti, judeţul Gorj, în anul 1832, strămutată şi asamblată, după 160 de ani, între anii 1992 şi 1993, ocazie cu care a primit hramul ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Mai multe amănunte de la hramul Mânăstirii Topolnța, într-un material filmat la VGtv Regional, http://www.vgtvregional.ro

 Redactor Georgiana Leulescu, op. Imag. Ing. Grigore Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s