1 Decembrie, ziua în care România și-a recăpătat identitatea!

***1 Decembrie, ziua în care România și-a căpătat identitatea”””
Ziua Națională a României este sărbătorită la 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.
Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. În perioada comunistă, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 23 august, dată când aramata română a întors s-a unit cuUniunea Sovietică și a întors armele îmotriva germaniei naziste. În perioada 1866 – 1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, atunci când prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în data de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite.
Ce a însemnat Marea Unire de la 1918


La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.
La 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.
„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.


La Alba Iulia, aşa cum a fost şi la Cernăuţi, la 28 noiembrie, a fost o adunare a tuturor românilor din Austro-Ungaria. Tot aici, la Alba Iulia, se constituie Marele Consiliu Naţional Român, care este format din 200 de membri aleşi şi încă 50 cooptaţi. În următoarea zi, Consiliul numeşte un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe Iuliu Maniu. La 11 decembrie se ratifică Marea Unire de către Guvernul României, iar declaraţia de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Regele promulgă în aceeaşi zi decretul de sancţionare a unirii (inclusiv a Basarabiei şi Bucovinei). Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.


Recunoaşterea internaţională a unirii Bucovinei cu România s-a făcut la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria. Recunoaşterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria.
Pe 28 octombrie 1920, s-a semnat Tratatul de la Paris, pe de-o parte de România şi pe de cealaltă parte de Puterile Aliate (Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia), care a avut ca scop recunoaşterea unirii României cu Basarabia. Dar acesta nu a intrat în vigoare pentru că Japonia nu l-a ratificat. De asemenea, Uniunea Sovietică nu a recunoscut această unire, iar acţiunile Japoniei au venit ca rezultat al unui protocol secret care a făcut parte dintr-un tratat între cele două din 1925.
10 mai şi 23 august, datele care au marcat anterior Ziua Naţională a României


Anterior, în perioada 1866 – 1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 și 1989, pe 23 august.
Deoarece prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în data de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, aceasta a fost desemnată Ziua Naţională, fiind sărbătorită până în 1947.
În 2015, Camera Deputaţilor a decis ca 10 mai să fie sărbătoare naţională, fiind ziua care marchează trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.
După abdicarea forțată a regelui Mihai I, pe 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a adoptat legea prin care a proclamat Republica Populară Română. Data de 23 august a fost decisă drept sărbătoare de stat, fiind cunoscută ca ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România. Data făcea referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea Guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.
Urări de ziua României de la autorități și politicieni

Senator Siminica Mirea


Senator Siminica Mirea, Olt: ,,Formarea României Mari a fost un proces amplu, care, fără dorinţa supremă de unitate, nu ar fi putut avea loc. România Mare a fost făcută de oameni mari. Astăzi, la 102 ani de la Marea Adunare de la Alba-Iulia păstrăm acelaşi sentiment de unitate. De a ne vedea România Mare.
Acum, în vremuri de pandemie, când evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României sunt limitate doar la o ceremonie simplă şi restrânsă, fac un apel către dumneavoastră, dragi români: fiţi uniţi în sentiment şi arboraţi drapelul României. La mulţi ani, Românie frumoasă! La mulţi ani, români, oriunde v-aţi afla!”

Cristian Gentea


Cristian Gentea primar Pitești: ,,Este Ziua noastră Naţională, ziua în care ne sărbătorim patria, oriunde ne-am afla. Anul acesta este poate mai important decât oricând să ne reamintim și să simțim profund valorile care ne unesc și nu diferențele care ne dezbină!
Mai mult decât un simbol al sufletului românesc, drapelul tricolor este, pe 1 Decembrie 2020, speranța unei vieți normale, trăită în pace și demnitate, la care dorim să ne întoarcem după pandemie!
La mulți ani, români! La mulți ani, România!” .

Daniel Tudor


Daniel Tudor, primar Scornicești: ,,1 DECEMBRIE a reprezentat idealul unei naţiuni și s-a realizat în anul 1918, după război.
Din păcate, după mai bine de 100 de ani, în vremurile noastre, suntem într-un război cu un inamic nevăzut şi fără aliaţi. Împreună luptăm prin măsuri de siguranţă sanitară, luptăm pentru a rămâne sănătoşi.
Cu ocazia Zilei Naţionale a României, pe lângă un omagiu adus eroilor care au luptat pentru construirea României Mari, aducem recunoştinţă eroilor din prima linie şi, de asemenea, un pios omagiu celor care au căzut la datorie, dar şi românilor răpuşi de nemilosul virus.
Dragi locuitori ai oraşului Scorniceşti, pământ al României noastre, îndiferent de distanţarea socială, rămânem uniţi, rămânem împreună, în simţire şi gândire. Îmi doresc să fim sănătoşi, puternici şi să ne vedem cu bine! LA MULȚI ANI, ROMÂNIA, la mulți ani, români!”


Constantin Rădulescu, președinte CJ Vâlcea: ,,Astăzi, de 1 Decembrie, se cuvine să ne amintim, cu profund respect, de faptele înaintașilor noștri și să prețuim, mai mult ca oricând, valorile noastre naționale.
Istoria poporului nostru și unirea tuturor românilor, într-un singur stat naţional, ne fac mândri că suntem români!
Noi, la Vâlcea, avem atâtea motive de mândrie: suntem mândri că la Râmnicu Vâlcea s-a cântat pentru prima dată imnul național, că în Bălceștii Vâlcii s-a născut drapelul țării, dar și că, la Govora, s-a tipărit prima carte în limba română.
Vâlcenii se mândresc că aici, în județul lor, a fost botezat domnitorul Mihai Viteazul și a fost cununat Al.I.Cuza.
Fie ca Ziua Naţională a României să reprezinte pentru fiecare cetăţean al acestei ţări un sentiment de profund patriotism, o zi a speranţei de mai bine şi a încrederii că doar uniţi vom construi o Românie pe care ne-o dorim cu toţii, pentru noi și generațiile următoare. La mulţi ani, dragi vâlceni! La mulţi ani, români, oriunde v-aţi afla!”

Florin Homorean, prefect Olt


Florin Homorean, prefect Olt: ,,Dragi români, dincolo de faptele care au scris istorie, pe 1 Decembrie sărbătorim nașterea unei națiuni: Romania.
1 Decembrie 1918 a făcut ca România să devină unită și respectată astăzi, iar istoria a demonstrat că acest moment a deschis drumul către o perioadă de modernizare a ţării.
1 Decembrie este așadar o zi care a încununat în mod fericit lupta poporului roman pentru independență și este un simbol al pasiunii cu care naţiunea română a urmărit, timp de generaţii, obiectivul unităţii naţionale.
Astăzi sărbătorim ziua de 1 Decembrie amintindu-ne valorile şi idealurile pentru care au militat înaintaşii noştri în anul 1918, dar și lupta lor pentru libertate şi pentru a aduna toţi românii sub un singur steag, așa cum suntem astăzi. Cu mari sacrificii, un curaj enorm, inteligenţă politică şi o voinţă extraordinară, eroii români au reușit să construiască o ţară puternică şi unitară. Se cuvine deci să ne plecăm frunțile în fața armatei române și a eroismului cu care ostașii români au croit țării noastre drum prin istorie, să ne exprimăm respectul pentru faptele lor de arme, considerația pentru devotamentul lor față de patrie și omagiul pentru sacrificiul ostașilor eroi.
Astăzi, ne amintim idealurile care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918 şi care stau mărturie generaţiilor tinere, fiind un reper pentru noi, ca naţiune.
Astăzi suntem cu gândul la lucrurile care contează în viaţa noastră, lucrurile care ne unesc şi nu la cele care ne dezbină.
Astăzi arborăm și cinstim drapelul tricolor în semn de omagiu, respect, normalitate și patriotism.
Astăzi, mai mult ca niciodată și oriunde ne aflăm, suntem mândri să fim români, solidari și încrezători în modelul democraţiei, în respectul pentru demnitatea umană şi drepturile omului, în libertate, egalitate și stat de drept. Acesta este singurul drum de succes al României, pentru care s-au sacrificat atâtea generaţii de români şi pe care doresc să meargă generaţiile de astăzi şi cele de mâine.
Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să păstrăm România în dreptul inimii, să ne amintim să fim mai buni, să fim uniţi, să respectăm şi să păstrăm valorile şi tradiţiile pentru care strămoşii au luptat şi ni le-au lăsat moştenire. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!”

Emanuel Soare, prefect Argeș


Emanuel Soare, prefect Argeș: ,,Sărbătorim astăzi Ziua Națională, în condiții pe care nu ni le puteam imagina, cu numai un an în urmă. Chiar dacă fastul de altădată nu mai este azi posibil, chiar dacă situația cu care ne confruntăm este una deosebit de grea, am încredere că noi, românii, vom găsi resursele să depășim dificultățile cu care ne confruntăm, așa cum am reușit să o facem, de atâtea ori, de-a lungul istoriei. Unitatea și curajul pe care 1 Decembrie ni le aduce în memorie în fiecare an au acum o rezonanță aparte. Împreună, prin implicare, și responsabilitate, putem să depășim criza sanitară și să începem să dezvoltăm România.
Stă în puterea noastră să contribuim la modernizarea statului, pentru ca țara pe care am moștenit-o de la cei care au făcut Marea Unire să reziste în fața noilor provocări ale istoriei. Aceasta este ziua în care sărbătorim curajul celor care au luptat și s-au sacrificat în Marele Război pentru reîntregirea României, dar și în anii dificili care au urmat, pentru a apăra această unire. Sărbătorim, de asemenea, curajul cetățenesc al celor care au afirmat fără ezitare voința de a face un stat românesc unic, unitar și democratic. 1 Decembrie, ziua Proclamației de la Alba Iulia, este un simbol al tuturor acestor eforturi pentru afirmarea națiunii noastre moderne. Un stat responsabil în relația cu cetățenii este fundamentul noii unități de care avem nevoie.
Românii au dat, după 1989, așa cum înaintașii o făcuseră cu un secol în urmă, în mod repetat dovezi de curaj, de maturitate și de fiecare dată când ne-am aflat în situații dificile ne-am mobilizat pentru a readuce România pe drumul cel bun. Este momentul să ne mobilizăm din nou, să îi ajutăm pe cei care luptă să ne păstreze sănătatea și să înțelegem că prezența României în Europa ne face mai puternici, dar face mai puternică și Europa.
La mulți ani, România! La mulți ani, români, oriunde v-ați afla!”

Marius Screciu, primar Drobeta Turnu Severin:
,,Astăzi, de 1 Decembrie, am sărbătorit Ziua Națională a României atât în cadru oficial, cât și prin muncă pe șantierele deschise în Severin. Cred că cel mai frumos cadou făcut de ziua noastră, a românilor, îl reprezintă munca pe care o depunem în slujba comunității, lucrurile bune pe care le lăsăm în urma noastră.
Lucrările la Calea Cernețiului continuă în ritm alert. Astăzi, am finalizat de turnat primul strat de asfalt, de mâine strada va fi funcțională.
Forța unui popor se măsoară în solidaritatea și determinarea lui. Să privim, deci, cu încredere şi înţelepciune spre viitorul nostru!
La mulți ani, dragi severineni! La mulți ani, români! La mulți ani, România!”

Georgiana Leulescu


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s