Incredibil! Guvernarea Câțu a ratat atragerea fondurile UE!

***Incredibil! Guvernarea Câțu a ratat atragerea fondurile UE!***
Știri îngrijorătoare apar tot mai des pe paginile de socializare dezvăluite de parlamentarii din opziție. Preintre acestea se numără și ratarea accesării fondurilor europene pentru investiții de mare anvergură privind dezvoltarea infrastructurii, a agriculturii, a energiei, etc.


Senator Siminica Mirea: România se îndreaptă către un dezastru economic!
Într-o postare pe pagina sa de socializare, senatorul oltean Siminica Mirea, a dezvăluit faptul că acctuala guvernare a compromis total atragerea de fonduri europene pe exerciţiul 2021-2027.
Potrivit parlamentarului oltean, în acest an, niciun eurocent din partea UE nu va ajunge în economia românească. ,,După eşecurile repetate cu aprobarea PNRR, avem parte, din păcate, şi de ZERO EURO absorbţie privind exerciţiul financiar multianual obişnuit.
Întârzierea privind aprobarea PNRR va face ca banii acordaţi României în acest an să fie prezenţi doar pe hârtie. ZERO – reprezintă rezultatul aroganţei şi neimplicării actualei Coaliţii, care, în repetate rânduri a refuzat propunerile Partidului Social Democrat de colaborare şi consens politic.”
În acealși context, Siminica Mirea mai precizează că ,,România se îndreaptă, în mod real, către un dezastru economic… şi asta datorită neimplicării ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, care a dus la neacreditarea autorităţilor de implementare, îngheţarea unor proiecte ajunse la maturitate, precum şi nefinalizarea negocierilor pentru aprobarea unor documente-cheie. ”


Marius Iancu: Totul este blocat și suntem practic la zero!
Același lucru a fost semnalat și de deputatul Marius Iancu, care a precizat că ,,Totul este blocat și suntem practic la ZERO!”, întrebându-se retoric cum au pierdut ,, specialiștii PNL și USR irigațiile din PNDR”, considerând că aceștia nici nu știu de unde vine apa pe canale. ,,În lipsa unei viziuni de dezvoltare pe termen mediu și lung și a unor explicații profesioniste pe care să le ofere Comisiei Europene, miniștrii Oros și Ghinea au pierdut 4 miliarde de euro pentru continuarea reabilitării sistemului de irigații.
Refuzul Comisiei de a finanța dezvoltarea sectorului de irigații este un nou eșec al Guvernării PNL- USR și începutul unei noi crize în România. Dezastrul politicilor liberalo-useriste din domeniul agriculturii se văd la tot pasul.”, precizează Iancu.
Acesta mai spune că anul trecut, din cauza secetei, fermierii au fost despăgubiți cu 930 milioane lei, în timp ce în infrastructura de irigații s-au învestit numai 290 milioane lei, deși zeci de dosare cu proiectele de investiții zac pe masa ministrului Oros.
Potrivit lui Marius Iancu, reprezentanții CE, s-au scuzat spunând că proiectele de irigații se bazează pe o tehnologie depășită, cu un consum mare de energie, fapt ce arată că specialiștii de la guvernare nu cunosc foarte bine situația. ,,Vicepremierul Barna crede că apa pentru irigații vine din sol și este clar că nu a văzut niciodată un canal de irigații sau o stație. Ar fi trebuit să aibă măcar bunul simt să se informeze că apa pentru irigații se ia din Dunăre și afluenti și se duce în sol. Merg, toți, grămadă, ca niște elevi nepregătiți și emotivi în fața profesorului, la Bruxelles, și nu ca niște bărbați de stat puternici capabili să apare interesele României.”
Deputatul social democrat de la Olt, Marius Iancu mai precizează că partidul său are deja proiecte pentru folosirea energiilor alternative la stațiile de irigații, dând ca exemplu anul 2019, când s-a inaugurat un proiect pilot în județul Dolj – o stație de irigații cu panouri fotovoltaice.
,,Și, credeti-mă, se pot obține bani europeni pentru irigații, iar Comisia Europeana poate fi convinsă să accepte proiecte pentru dezvoltarea acestui sector.
Eu i-am convins cu argumente solide, acum patru ani, că apa gratuită pentru fermieri nu este un ajutor de stat și fermierii pot beneficia de această măsură. ”a precizat deputatul Marius Iancu.


Deputat Florin Barbu: Laserul de la Măgurele a rămas fără finanțare!
Deputatul oltean, Florin Barbu a precizat, la rândul său spună că și Laserul de la Măgurele – cel mai important proiect științific al României, a rămas fără finanțare.
Acesta crede că ,,Lipsa de perspectivă și incompetența, cu care Guvernul PNL-USR ne-a obișnuit, se resimt, mai puternic ca oricând, în domeniul Științei și Cercetării. România, țara care a inițiat în 2011, alături de Ungaria și Cehia, proiectul paneuropean de cercetare Extreme_Light_Infrastructure (ELI), a fost oficial exclusă din consorțiul european ELI-ERIC, aprobat de Comisia Europeană.
După nenumărate atenționări, din partea forurilor UE, privind întârzierile în implementarea fazei a doua a proiectului, Comisia Europeană a decis ca țara noastră să NU fie inclusă în consorțiul ELI-ERIC. Ce înseamnă asta pentru România? ”
se întreabă retoric parlamentarul oltean.
Barbu mai precizează că în urma unei analize făcute de Banca Mondială, întreținerea facilității ar costa România, din fonduri guvernamentale, 30 de milioane de euro pe an.
,, Încă o dovadă clară că, deși depunem toate eforturile ca România să fie reprezentată, cu succes, de tineri cercetători premiați în multiple domenii științifice, Guvernul PNL – USR face tot posibilul să ne demonstreze că nu îi pasă nici de cercetare și nici de atragerea banilor europeni.” a conchis dep. Florin Barbu.


Deputat Simona Bucura Oprescu: „România înregistrează eșec după eșec în PNRR!”
Deputatul argeșean Simona Bucura Oprescu susține că Guvernul României trebuie să ia mai în serios Planul Național de Reziliență și Redresare pentru că România înregistrează eșec după eșec în ceea ce privește Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR). ,,Fiecare zi pierdută costă enorm! Și nu este vorba doar despre miliarde de euro, ci și de ratarea unei oportunități de dezvoltare a României. Guvernul Cîțu a făcut un PNRR care nu corespunde nevoilor reale ale României și nici cerințelor UE.
Într-o nouă tentativă de refacere a PNRR, Guvernul Cîțu a redus solicitările de finanțare la 29 miliarde de euro, deși suma anunțată inițial a fost de aproximativ 80 de miliarde de euro. PSD cere Guvernului să renunțe la atitudinea arogantă și autosuficientă pe care a manifestat-o în legătură cu PNRR până în prezent și să accepte dialogul și colaborarea cu toate forțele care pot contribui la realizarea acestui proiect național.
PSD solicită ca în Parlament să fie organizată o dezbatere privind PNRR la care să participe reprezentanții Guvernului, parlamentarii, experții tuturor partidelor parlamentare, asociațiile administrațiilor locale, reprezentanții patronatelor și sindicatelor, ONG-uri, dar și specialiști din mediul economic și academic.
O largă consultare privind PNRR este necesară, astfel încât acesta să răspundă cerințelor reale de dezvoltare ale României și să nu mai fie respins de către Bruxelles!”, a precizat Simona Bucura Oprescu, pe pagina sa de socializare.
Georgiana Leulescu

Lasă un comentariu