Gorj. Fostul șef al SGA Gorj, condamnat la 2 ani și 4 luni închisoare

***Gorj. Fostul șef al SGA Gorj, condamnat la 2 ani și 4 luni închisoare***


Alexandru Buduran, fost director al Serviciului de Gospodărire a Apelor Române Gorj, a fost găsit vinovat de Judecătoria Tg. Jiu pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare în formă continuată și pentru instigare la fals intelectual în formă continuată.
În urmă cu un an, ITM Gorj i-a aplicat lui Buduran, la acea vreme director în funcție, o amendă de 140.000 de lei pentru că folosea muncitori la negru pentru construcția de la Rânca.
Fostul șef al SGA Gorj a contestat sancțiunea in instanță, dar la Judecătoria Novaci a pierdut. Procesul respectiv s-a mutat la Tribunalul Gorj, unde are termen în luna decembrie.
În hotărârea dată de magistrații gorjeni se arată că se contopesc pedepsele principale stabilite în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse, rezultând în final pedeapsa de 2 ani și 4 luni închisoare.
,, În baza art. 91 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani și 4 luni închisoare pe un termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni de la data rămânerii definitive a prezentei”, a decis instanța de judecată, potrivit Radio Infinit.


Magistrații au stabilit ca pe perioada de supraveghere inculpatul să anunțe orice deplasare care depășește 5 zile, precum și o orice schimbare de domiciliu. Buduran trebuie să își justifice sursele de existență și are obligația de a presta 60 de zile de muncă în folosul comunității. Condamnarea sa are legătură cu folosirea unor angajați și a unor utilaje din cadrul SGA Gorj la construirea vilei pe care fostul director o ridica la Rânca în perioada în care era în funcția publică. Judecătorii au dispus acum anularea documentelor falsificate cu ajutorul cărora Buduran a încercat să dea o tentă de legalitate lucrărilor de la cabana sa.
Dispune desfiinţarea totală a înscrisurilor falsificate, respectiv a foilor colective de prezenţă întocmite la Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj, pentru lunile septembrie şi octombrie 2020, ale numiţilor Pascu Mihai Ovidiu, Prandea Vasilică, Ciobanu Crişan, Corobea Ion, Vulpe Ion, Corobea Vasile Valentin, Ciochină Gheorghe, Ungureanu Ionel, Alexandru Gheorghe, Ionuţ Schintee, Păsărin Dumitru şi inginer Lupu Constantin Adrian, precum și a cererilor de concediu ale numiţilor Alexandru Gheorghe şi Prandea Vasilică înregistrate sub numărul 7470 din data de 05.10.2020 în registrul de intrări-ieșiri întocmit la nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, cererile numiţilor Ciochină Gheorghe şi Vulpe Ion înregistrate sub numărul 7471 din data de 05.10.2020 în registrul de intrări-ieșiri întocmit la nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, cererea numitului Ungureanu Ionel înregistrată sub numărul 7472 din data de 05.10.2020 în registrul de intrări-ieșiri întocmit la nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj și cererile numiţilor Corobea Ion şi Corobea Vasile înregistrate sub numărul 7473 din data de 05.10.2020 în registrul de intrări-ieșiri întocmit la nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj. În baza art. 20 Cod pr. pen. raportat la art. 397 Cod pr. pen., ia act că prejudiciul în cuantum de 19.784 lei cauzat părții civile a fost integral achitat de către inculpat”, se arată în hotărârea dată de judecătorii gorjeni. .
De asemenea, instanța a mai stabilit că inculpatul are de achitat cheltuieli judiciare în cuantum de 1000 de lei.
Sentința nu este definitivă, putând fi contestată.

Buduran a declarat în 8 octombrie 2020, atunci când a fost trimis în judecată, pentru Adevarul.ro că va contesta decizia de a i se impune nu mai puțin de 140.000 de lei, precizând că ,, Am prezentat contractul cu care am făcut cabana, cu o firmă. Erau nişte lemne care trebuiau băgate în cabană. Erau nişte chestiuni normale,  fireşti. Amenda este imensă. Eu nu câştig banii ăştia la Ape toată viaţa. Pensiunea este în lucru. Este a mea şi a familiei. Eu am făcut credit de 100.000 de lei pe 25 de ani ca să construiesc pensiunea. Am făcut pensiunea cu bani munciţi. Nu este gata. Mai este de lucru la pensiune“.


Georgana Leulescu

Lasă un comentariu